Absoluta publik scenkonst

Vi är en fri teatergrupp som spelar samhällsmässig teater utan partipolitisk färg. I dagens samhälle behövs teatrar som törs gå utanför ramarna, vågar ifrågasätta och vägrar fråga om lov. Teater Absolutas syfte är att genom teaterproduktioner ta upp brännande samhällsämnen och sätta viktiga teman under lupp ur annorlunda perspektiv. Vi vill även skapa utrymme för experimentella teaterformer och konstnärligt nydanande. Dock står den djupgående tematiken i fokus och det är den vi kommer att återvända till som ständigt viktigast.

Just nu:

I början av hösten 2009 regisserade Aurelia Le Huche Don’t you cry for Runtie Prest eller Nu är mamma full igen av Petra Hjortensjö på Kulturstudion i Stockholm. Under våren 2010 arrangerade Absouta publik scenkonst en teaterfestival, ”To be or not to…” på tematiken ”Du måste bli någon för att vara någon”, på Teater Replica samt satte upp en trilogi om familjedysfunktion.

Fakta:
Teater Absoluta har sex fasta medlemmar: Maja Frykberg Andersson, Petra Hjortensjö (konstnärlig ledare), Frida-Stina Johansson, Nina Klose, Aurelia Le Huche och Hjalmar Wide. Teater Absoluta arbetar för samarbete med andra fria teatergrupper och är medlem i nätverksorganisationen GRUS – grupper utan scen. Målet är att driva en egen scen och att kunna betala ut löner.

Historik:
Teater Absoluta är en frigrupp som startades i Stockholm år 2001 av Catta Neuding, Clara Fröberg och Petra Hjortensjö. Vi tyckte att det behövdes en ‘ny kool scen’ i huvudstaden och ville göra teater av unga, om unga och för unga. Efter två produktioner kom gruppen att läggas på is för ett tag men under hösten 2006 väcktes tanken om en nyuppstart. Sedan dess ser manifestet annorlunda ut och säger bland annat att ‘vi vill göra teater som gör någon skillnad’. Tanken är även att arbeta för en uppsökande verksamhet – psykvård, skolor, politiker med mera.

Manifest:
Vi är trötta på kultur som bara är ett egentjänande syfte. Vi är trötta på att själva bara sitta ner på fina stjärten och diskutera. Vi vill göra något aktivt. Vi vill så ett frö. Vi vill göra teater som gör skillnad.

Produktioner:
Don’t you cry for Runtie Prest eller Nu är mamma full igen av Petra Hjortensjö, Kulturstudion, 2009
VD av Stig Larsson, Teater Pero, 2008
psykbryt.nu av Petra Hjortensjö, Carpe Noctem, 2007
Iscariot av Catta Neuding, före detta förde detta Nya Pistolteaterna Lilla Scen, 2002
Till Sebastian av Catta Neuding, före detta Nya Pistolteaterns Lilla Scen, 2001

(bilder från två produktioner):
Bild 1 (till vänster), Pressbild:
Hjalmar Wide och Petra Hjortensjö i Don’t you cry for Runtie Prest eller Nu är mamma full igen. Foto: Aurelia Le Huche.

Bild 2 (till höger om den), Psyk4
Alexandra Ekelöf i psykbryt.nu. Foto: Elias Lindén.