Hélène Ohlsson

Hélène Ohlsson är frilansande skådespelerska, regissör och manusförfattare. Hon driver ett projekt att sprida äldre svensk litteratur och historia framförallt av och om kvinnor. Tre enmansföreställningar finns på repertoaren. Lättillgänglig och lättflyttad teater som tar åskådaren med på en tidsresa.

www.heleneohlsson.com

 

Ni har en bra oartig klocka, monsieur!

 av och med: Hélène Ohlsson. Musik: Peter Bryngelsson.

 Välkomna till Napoleontiden!

Genom Desirée Clarys ögon ser vi hur det var att leva i terrorn under franska revolutionen, hur Napoleon Bonaparte bara var en fattig officer innan han blev Europas härskare, hur en borgarflicka från Marseille tacklade rollen som drottning och blev stammor för kungaätten Bernadotte. Hur världen blev en annan och människorna var tvungna att uppfinna sig själva. Vi möter den urgamla drottning Desideria på Stockholms slott i mitten av 1800-talet. En kvinna som aldrig har lärt sig svenska och som driver sina hovdamer tokiga med att göra natt till dag, men hon minns sin ungdom…

 En komisk föreställning om en klassresa utan motstycke och tragiken i att bli drottning över ett land man inte vill bo i.

 satiriska historier från 1700-talet.
av Anna Maria Lenngren

Välkomna till 1700-talet! Möt den bördsstolta grevinnan som fraterniserar med sin piga, änkan som lär sin dotter att andar är bättre sällskap än människor, frun som vet att spendera sin makes pengar, skvallret på tebjudningen, karriärister och feminister. Korta ögonblicksbilder ur vardagslivet för 200 år sedan. Peter Bryngelssons nykomponerade musik förhöjer tidsresan. En lekfull, rytmisk och fantasieggande enmansföreställning om människans fåfänga jakt efter lyckan… eller åtminstone- att synas lyckad.

Spökhistorier och Galenskap
av Selma Lagerlöf

Tre öden, tre historier. Om fäbodjäntan som gör lite mer än bara försvarar sig mot våldtäktsmannen… Om stadsflickan som lite för gärna vill bli gift… Om grevinnan som inte unnar någon annan sitt fläsk… I Spökhistorier och galenskap kryddas berättelserna med rytmer, ljud och sång. Fåglarna anfaller, ostmassan får röst och gestalterna börjar snart leva sina egna liv – den mystiska häxan förbannar, doktorn får talets gåva, rövaren hotar med kniv. Berättaren vägleder publiken genom Selma Lagerlöfs spökland. ”Ohlsson gör en tekniskt driven framställning med sömlösa växlingar mellan roller. Dialogen mellan Egil och Ragnhild på väg upp mot fäboden där hon sitter på hästryggen, är ett litet mästerstycke. Hon växlar rösttyper och fångar blixtsnabbt stämningar och reaktioner i ett kvicksilverlätt skådespelande.” /Falukuriren

Kontaktperson: Hélène Ohlsson
tel: 073-646 91 06.
mail: helyne@privat.utfors.se